What is USANA

Saturday, July 4, 2009

Benefits of vitamin C - Poly C

VITAMIN C is an essential nutrient and one of the most known vitamins around. Many of us take Vitamin C supplements or drink juices rich in Vitamin C. But do you really know the significance of Vitamin C?

Vitamin C or L-ascorbic acid is for a range of essential metabolic reactions in all animals and plants. It can repair and prevent damage to cells, heal wounds, boost immune system, and make your teeth and gums healthier.

Studies have shown Vitamin C is known for its positive effects on immunity, prevention and treatment of colds and flu. The Vitamin reaches all areas in the body on a cellular level, and serves as a primary ingredient or collagen to our connective tissue. Futhemore, it aids our body to absorb iron and natural antioxidant.

Vitamin C can help slow down the aging process by scavenging free radicals, preventing a build up of cell damaging toxins that accelerate aging. Other studies have also revealed it protects artery linings by making them more resistant to plaque formation. What this basically means is that vitamin C offers protection against heart disease, which is one of the beneficial reasons for consuming plenty of vitamin C. When you lack or don't ingest the required quantity of vitamin C, it could lead to serious diseases including scurvy,which happens when you don't ingest the required quantity of vitamin C. Scurvy manifests in the form of swollen gums, cheeks, feet, toes, fingers, and hands. Eventually bleeding occurs from wounds, loss of teeth, and opening of wounds.

You can get vitamin C naturally in fresh fruits and vegetables like, citrus juices, oranges, strawberries, broccoli, spinach, cabbages, cauliflowers, carrots, and more. You can also get it in supplement form if your daily diet lacks fresh vegetables and fruits. The amount of vitamins your body needs is determined by your age, lifestyle, gender, and weight. It also depends on several other factors and health conditions.

Consult with a nutritionist about your diet and get to know whether your body is getting the adequate proportion of vitamins. If not, you have to start taking vitamin supplements. The recommended dose is 60 to 95 miligrams daily to maintain general health. It is also important to note that the body absorbs Vitamin C through the intestines and moves through the bloodstreams into cells,and excreted through kidneys, it can reach a saturation point. So it is best to take several doses throughout the day and not one big dose at once. Excess consumption of vitamin C may lead to formation of kidney stones, aneamia, and diarrhea. Therefore take your vitamin supplements after consulting the doctor.

Saturday, May 30, 2009

Best Brand Award in Malaysia


Alhamdullilah..kecermelangan Usana di peringkat global tiada tolok bandingan dengan produk produk kita pernah dengar sebelum ini. Baru-baru ini pengiktirafan Best Brand di peringkat Malaysia 3 tahun berturut. Walaupun baru sahaja 3 tahun di Malaysia. Saya yakin USANA akan kekal bertahan 10 tahun di Malaysia. Mari kita jadi pengedar USANA. Hubungi saya di talian Afham 0195594109.

Sunday, May 24, 2009

Testimoni Penyakit Saraf

Penyakit Saraf Otak - gambar hiasan

Alhamdulillah sebelum saya pulang ke Shah Alam. Saya dapat panggilan telefon dari pelanggan USANA saya. Keadaan pesakit beransur sembuh. Pada mulanya pesakit berasa mula mudah membuang air besar dalam keadaan yang kerap. Menurutnya lagi, pesakit berasa nyenyak ketika dalam tidur. Syukur ke Hadrat Allah SWT. Pesakit mula mendapat USANA dan meninggalkan ubat yang diberikan doktor. Kepada pesakit-pesakit. Rendahkan ego. Mari mendapatkan USANA. Ke arah kesihatan yang maksima. InsyaALLAH.

Monday, May 18, 2009

Bantut kerana Kekurangan Nutrisi

KUALA LUMPUR, 7 Mei (Bernama) -- Pada tahun 1963, Profesor (sekarang Profesor Diraja) Ungku Aziz menjalankan kajian mengenai kemiskinan orang Melayu di kawasan luar bandar. Hasil kajian itu mendedahkan bahawa kemiskinan ialah satu daripada faktor utama anak Melayu ketinggalan dalam pelajaran.

Menurut kajian yang dinamakan Indeks Sarung itu, masalah kemiskinan menyebabkan ibu bapa tidak mampu menyediakan makanan yang seimbang kepada anak. Akibatnya anak tidak membesar secara normal dan mereka dikategorikan sebagai bantut.

Sungguhpun kajian itu telah 46 tahun berlalu dan perubahan gaya hidup rakyat negara ini juga meningkat, masalah anak bantut dan kekurangan nutrisi masih wujud tanpa disedari ibu bapa.

Sebahagiannya bukanlah disebabkan kemiskinan, tetapi disebabkan ibu bapa tidak prihatin terhadap pemakanan anak.

Menurut Presiden Persatuan Nutrisi Malaysia (NSM) Dr Tee E Siong, sungguhpun status nutrisi kanak-kanak di Malaysia meningkat sejak tiga dekad lepas, kaji selidik yang dijalankan setiap 10 tahun, oleh National Healthy & Morbidity Study (NHMS), masih menunjukkan terdapat kekurangan dalam status nutrisi kanak-kanak di Malaysia.

BANTUT, KURANG ATAU LEBIH BERAT BADAN

"Kita tidak boleh lekas berpuas hati. Perhatian dan usaha perlu diteruskan terutama dalam memfokuskan peningkatan status nutrisi kanak-kanak bagi menjamin pertumbuhan dan perkembangan yang optimum," jelas Dr Tee.

Dr Tee turut merujuk kepada laporan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada 2008 yang menunjukkan 15 peratus kanak-kanak Malaysia berusia 1-18 tahun mengalami masalah sama ada kekurangan atau lebihan makanan.

Kajian NHMS III yang dijalankan ke atas 21,249 kanak-kanak di seluruh negara pada tahun 2006 menunjukkan bahawa 15.8 peratus daripada mereka mengalami masalah bantut, 13.2 peratus kurang berat badan dan 5.4 peratus lagi mengalami masalah lebihan berat badan.

Ia turut mendedahkan lebih ramai kanak-kanak di kawasan luar bandar yang mengalami masalah kurang berat badan iaitu seramai 16 peratus berbanding 11.4 peratus bagi kanak-kanak di bandar.

Menurut beliau, peratus kanak-kanak luar bandar yang mengalami masalah bantut ialah 19.4 peratus juga dilihat jauh lebih tinggi berbanding kanak-kanak bantut di kawasan bandar iaitu 13.6 peratus.

"Bagaimanapun, masalah bantut boleh diatasi apabila ibu bapa kembali memberikan makanan yang seimbang kepada anak-anak. Jika perhatian diberikan sepenuhnya, perkembangan fizikal dan mental mereka akan kembali normal seperti kanak-kanak seusianya.

Dr Tee turut menekankan bahawa amalan memberi makan yang tidak betul boleh mengakibatkan anak kurang berat badan dan mengalami kekurangan zat makanan. Ini menyebabkan anak mudah sakit, termasuk tidak mempunyai daya tahan lawan jangkitan, mengalami kurang darah dan mempunyai tulang yang lemah.

Kekurangan zat makanan juga boleh menjejaskan tumbesaran mereka, manakala beberapa penyakit tertentu pula akan merencatkan tumbesarannya.

SEDERHANA ASAS PEMAKANAN YANG BAIK

Peringkat tumbesaran kanak-kanak dari umur 1-6 tahun amat penting. Ibu bapa harus berusaha untuk memberikan makanan yang pelbagai dan seimbang agar mereka dapat membesar dan kekal sihat.

Menurut Dr Tee, pemberian makanan yang sesuai dan jumlah yang secukupnya adalah penting buat kanak-kanak yang sedang membesar. Cara ini akan memastikan mereka mendapat pemakanan yang optimum dan mengelakkan pemakanan berlebihan atau kekurangan yang boleh memudaratkan kesihatan mereka.

"Tiada satu makanan yang dapat memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak kerana badan mereka memerlukan pelbagai zat. Mereka memerlukan makanan yang pelbagai kerana jenis dan jumlah zat berbeza dalam satu jenis makanan dengan yang lain.

"Semakin anak membesar, keperluan pemakanannya akan berubah dan jenis serta zat makanannya perlu ditambah. Oleh itu, ibu bapa perlu memastikan mereka makan mengikut masa dan dengan sukatan yang betul," jelas beliau.

Bagi memastikan mereka mendapat keseimbangan nutrisi, makanan anak perlulah seimbang yang terdiri daripada karbohidrat untuk tenaga, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk fiber, makanan kaya dengan protein serta susu dan produk tenusu.

Kurangkan penggunaan garam, lemak dan gula. Ini dapat memastikan anak sentiasa sihat sepanjang hayat.

Dr Tee berpendapat ibu bapa perlu melabur dalam kesihatan anak-anak dengan mencurahkan kasih sayang dan tumpuan sepenuhnya. Ini termasuklah melabur untuk pemakanan yang baik.

Terlalu sedikit atau terlalu berlebihan zat boleh menimbulkan masalah kesihatan. Pendekatan yang mudah dan sihat adalah mengajar anak makan secara sederhana sejak kecil lagi.

Apabila keperluan pemakanannya meningkat, jumlah makanan yang diambilnya juga akan bertambah. Oleh itu adalah penting bagi anak mempelajari amalan pemakanan sihat seperti makan mengikut waktu, tidak melangkau waktu makan dan tidak makan berlebihan.

TANDA ANAK TIDAK CUKUP ZAT

Bagi menjamin anak mencapai potensi dengan sepenuhnya, adalah penting bagi ibu bapa memberikan makanan yang sesuai dengan jumlah yang betul di samping menggalakkan mereka bergiat dalam aktiviti fizikal.

Antara yang diperlukan ialah zat besi, zink, kalsium, iodin dan Vitamin A. zat besi boleh diperoleh daripada daging, ikan, hati, kuning telur, bijirin, sayur-sayuran berdaun hijau dan sayur jenis kekacang.

Kekurangan zat besi menyebabkan kurang darah dan memberi kesan terhadap perkembangan mental atau perkembangan saraf motor dan perubahan tingkah laku. Kekurangannya juga boleh membuatkan anak tidak dapat memberi tumpuan, pucat dan lesu.

Gangguan otak, pertumbuhan terencat, disleksia serta daya tahan penyakit terjejas berpunca daripada kekurangan zink. Tanda-tanda anak kekurangan zink dapat dilihat apabila mereka tiada selera, hilang deria rasa dan susah sembuh. Zink boleh diperoleh dengan memberi anak makan daging, kekacang seperti sayur kacang, pis, dal dan kacang tanah.

Jika anak sering mengadu sakit otot, sakit badan dan kekejangan otot atau ibu bapa melihat kuku mereka rapuh, kulit kering dan bersisik, bermakna mereka kekurangan kalsium.

Ia boleh mengakibatkan tulang rapuh, tinggi risiko patah tulang, penyakit riket dan osteoporosis apabila umur meningkat. Bagi mengelakkan gejala ini, ibu bapa digalakkan memberi anak makanan seperti susu, sardin, ikan bilis, sayur berdaun hijau dan produk kacang.

Iodin juga penting untuk tumbesaran kanak-kanak. Ia boleh dibekalkan oleh makanan seperti rumpai laut, makanan laut, telur, daging dan produk tenusu.

Kekurangannya boleh mengakibatkan kerosakan otak, hipotiroid, pertumbuhan kognitif dan perkembangan saraf motor terjejas. Tanda-tanda seperti bengkak di leher dan mata terbonjol mungkin menunjukkan bahawa anak kekurangan sumber zat ini.

Vitamin A pula penting untuk kesihatan mata anak. Kekurangannya boleh mengakibatkan penglihatan terjejas teruk, buta dan meningkatkan risiko diserang penyakit teruk.

Mungkin membawa kepada masalah rabun waktu malam. Hati, limau dan sayur-sayuran serta sayur berdaun hijau tua adalah pembekal Vitamin A.

Sungguhpun demikian, Dr Tee mengingatkan ibu bapa supaya tidak lekas panik dan memaksa anak mengambil pelbagai makanan berkhasiat sehingga terlebih makan. Jika anak makan terlampau banyak dan kurang bersenam, bimbang mereka akan menjadi gemuk atau obes.

"Selain obes, kita juga tidak mahu kanak-kanak ini mendapat nutrien berlebihan yang berpunca daripada terlebih ambil mikronutrien. Misalnya anak mendapat nutrien yang berlebihan daripada jumlah vitamin larut lemak A, D, E dan K. Biasanya ia berpunca sama ada daripada makanan atau suplemen makanan".

Ini boleh memudaratkan kerana vitamin terlarut lemak boleh terkumpul pada tisu-tisu lemak dan mengakibatkan toksik berlebihan dalam badan.

Menurutnya, bagi mengelakkan keadaan ini, berilah makanan yang seimbang kepada anak. Kaedah ini dapat membekalkan semua jenis vitamin dan mineral yang diperlukan mereka mengikut kombinasi dan jumlah yang betul.

-- BERNAMA

Thursday, May 14, 2009

malaysianusana.com

Laman Web Usana Malaysia telah ditubuhkan untuk memastikan USANA Health Science terus unggul di Malaysia. InsyaALLAH. Terus melawat MalaysianUsana.

Monday, May 4, 2009

Financial Freedom

BREAK FREE FROM YOUR FINANCIAL BURDENS !!

Don't Decide First!
EVERYDAY IS A PAYDAY!
RM 100 - RM 600 Daily!!
Ask Me How?
You Could Be Earning An Extra RM2000 to RM5000 a week!!
Sounds Unbelievable?
Believe It!
Seronok Tak Hidup Macam Ni?
Rumah Dah Habis Bayar...
Kereta Dah Habis Bayar...
Kredit Kad Dah Habis BAyar...
Hutang Takda...
Nak Makan Apa - Makan..
Nak Pergi Mana - Pergi.
Nak Beli Apa - Beli..
Di Mana-Mana..
Pada Bila-Bila Masa..
Kita Buat Apa Yang Kita Suka Je...

Weekly IncomeRM2000 --> RM3000 --> RM5000(You Choose...)

Testimoni pesakit Gout - Pengalaman Downline


Hari ke hari Usana sudah menjadi bibit masyarakat bukan sahaja di kota metropolitan namun di desa. Mereka yang sakit sudah pasti mahukan penawar. Alhamdulillah dengan menggunakan nutrisi tambahan Usana. Semakin hari semakin pulih. Semakin surut. Anda boleh makan yang dulu menjadi keraguan untuk makan.

Ini merupakan testimoni dari downline saya sendiri yang mana pada ketika bapanya menghidapi sakit gout. Si F memberi nutrisi pemakanan complete untuk bapanya terus sihat. Setelah mengamalkan selama 2 minggu. Memang kelihatan sakit. Sehinggakan sukar untuk bernafas. Setelah merujuk doktor. Doktor memberi saranan untuk menjadikan USANA sebagai nutrisi tambahan. Namun ubat yang diberikan doktor diwajibkan makan. Sekarang! Bapa si F boleh makan seperti beliau sewaktu ketika dahulu. Alhamdulillah.

Tuesday, April 28, 2009

Bagaimana menjadi ahli USANA

Tgk plak nk jadi ahli tu utk ape..kalau stakat nk dpt murah utk

harga produk aku suggest just daftar sbg Prefered Customer...FREE

JEE..aper yg ko perlu buat just kasi nama, alamat, ic & no

phone..nati dh dpt ID buleh trus buat pembelian kt wsite USANA dgn

harga ahli..tapi kalau nk dapatkan starter kit & ader plan utk

buat bisnes perlu bayar rm99

Monday, April 27, 2009

Usana bukan Skim Cepat Kaya


Usana bukan Skim Cepat Kaya. Mengapa kami menyatakan sedemikian, ini kerana timbul persoalan di mana rakyat Malaysia yang sering dihantui igauan. Ramai yang kecewa setelah diperkenalkan bisnes seperti ini. Di sini saya menegaskan kami bukan Skim Cepat Kaya. Saya nyatakan kerana USANA is the real MLM. Kami tidak tipu. Kami ada semua buktinya. Kami telus terhadap semua transaksi yang dilakukan. Setelah 2 tahun memasuki Malaysia. Terdapat 2 persoalan yang timbul.

Soalan 1: Berapa ramai orang jutawan yang telah USANA lahirkan? Soalan kedua. Mengapa marketing plan ada sistem pairing. Untuk menjawab persoalan ini, kami berasa ia begitu mudah. Buat masa ini, USANA sudah melahirkan jutawan. Namun masih lagi segar di pasaran. Saya yakin satu hari nanti ramai jutawan yang dilahirkan. InsyaALLAH. Bisnes seperti ini ia target untuk long term business. Short term sudah pasti menghadapi kesukaran untuk kekal lama. Betul atau tidak? Alhamdulillah dengan USANA mampu membantu anda ke arah hidup yang lebih sihat di samping menjana pendapatan yang lumayan.

Usana bukan skim cepat kaya! Mungkin anda seorang Jutawan di dalam Usana Kita bukannya seperti bisnes yang menjanjikan kekayaan. Usaha adalah penentu segala kejayaaan. Dan mudah untuk menghasilkan kewangan. Soalan berikutnya berkait dengan sistem pairing. Mengapa perlu sistem pairing di dalam bisnes ini. Mudah! Usana saling membantu. Ini konsep kami. Kami tidak mengamalkan sistem matahari. Buat duit seorang diri. Kami adalah berkumpulan. Bayaran dilakukan kiri dan kanan. Saya rasa anda mampu fikir di mana USANA pada pandangan mata anda. Tidak mustahil syarikat kami diberi title best company and best produk! :)

Wednesday, April 22, 2009

Produk Usana untuk Turun Berat Badan


BUKAN saja menjejaskan organ jantung, obesiti juga berupaya memberi risiko terhadap kaki pesakit. Pakar neurologi berpendapat mereka yang menghidap obesiti terutama di bahagian perut berisiko mengalami sindrom kelenguhan kaki atau RLS.

RSL merupakan keadaan di mana kaki pesakit terus berasa lenguh walaupun mereka sedang relaks. Ini disebabkan oleh keadaan saraf yang tidak dapat mengawal pergerakan kaki untuk berehat.

EKSTRA: 1 Set Essential, Setin Susu plus Jadual Penurunan Berat Badan.